Sari la conținut

Ce este fericirea? Perspectiva unui tanar in actiune.

logo madalinflorea.ro

In septembrie, cand am revenit din Spania, dintr-un schimb de tineri Erasmus+, am facut o vizita la Carturesti Carusel, Bucuresti. Stiam deja la ce raft sa ma duc, am ales o carte, am stat o perioada cu ea in mana… pana am vazut una si mai si. Am deschis-o 1 secunda, am zis ca am nevoie clar de ea si am cumparat-o. Mai tarziu, am uitat-o in Uber (goana la Jumbo inainte de inchidere)… ce-i drept, am recuperat-o si a meritat.

In primele 4 pagini ale acestei carti am dat peste ceva interesant si vreau sa impartasesc cu voi. V-ati intrebat ce este fericirea… dar, asa, mai serios, cu reflexie de aia adanca?

Madalin Florea, fericit ca a recuperat cartea de la Uberista

Ce este fericirea? Mai presus de placerea cand mananci un burger sau dormi pana la amiaza…

Ei, bine, fericirea nu este ceva ce se intampla pur si simplu. Nu este rezultatul norocului. Nu este ceva ce poate fi cumparat (aviz celor care se etaleaza cu lucruri materiale, care nici macar nu sunt luate din banii lor).

Mai mult, asa cum scrie si mai jos, nu depinde de evenimente exterioare, ci, mai degraba, de cum le interpretam…

Flow - ce este fericirea?
Flow – ce este fericirea? Vezi link catre carte mai jos.

Autorul spune ca oamenii care vor invata sa isi controleze experientele interioare vor fi in stare sa-si determine calitatea vietii lor, ceea ce este cel mai apropiat lucru de fericire.

Si asta m-a facut sa ma gandesc la tot felul de situatii…
1. cum te vezi dupa o nota mai slaba?
2. asa-i ca te gandesti ce vor crede altii cand nu treci un interviu?
3. cum te simti cand te uiti in oglinda si nu arati ca aia de pe Instagram?

Spun toate aceste lucruri ca sa ne dam seama ce inseamna sa ne controlam experientele interioare. Inseamna efectiv sa stim sa avem grija CE SENS DAM IN INTERIOR SI IN SUFLET evenimentelor exterioare.

Autorul continua asa: cele mai bune momente apar atunci cand mintea si corpul sunt duse pana la limitele lor, printr-un efort voluntar, pentru a indeplini ceva dificil sau valoros. Cand ai incercat ultima oara sa faci asta?

Iata de ce am eu o lista imposibila de obiective in viata.

Flow - ce este fericirea? madalinflorea.ro
Flow – ce este fericirea? madalinflorea.ro

De asta mi-am propus sa povestesc evenimente-cheie din viata mea, grele, precum o sesiune, urmata de un proiect Erasmus+ in Turcia, apoi o saptamana de simulari intensive Cambridge Certificate.

A doua zi dupa acest examen, am decolat singur din aeroport pentru un alt proiect in Atena. Revenit acasa, am inceput pregatirile la matematica pentru o olimpiada internationala, unde am plecat cu autobuzul 18 ore in Bulgaria, de unde a venit si o mentiune.

Cati ati fi facut ce am facut eu mai sus?
Cati ati trage de voi noptile, ca zilele nu va ajung?

Asadar, experienta optima e ceva ce FACEM sa se intample. Exemple – un copil care pune ultima piesa in constructia de carti/piese. Pentru un inotator, este vorba de un nou record.

Fiecare poate avea nenumarate oportunitati si challenge-uri sa creasca si sa devina fericiti. Sa afle ce este fericirea.

Tineti minte, insa, ca asa cum seria mea de plecari si evenimente a fost foarte obositoare…

Sunt extrem de mandra de ea si toata viata imi voi reaminti de ce am fost capabil. Eu am facut asta. Ma uit la poze, povestesc cu prietenii aventurile. E un feeling aparte.

Deci, astfel de experiente NU SUNT NEAPARAT PLACUTE in timpul desfasurarii lor efective, dar ele devin ulterior cele mai bune momente din viata unui om.

Este momentul sa ai si tu experientele tale.
Este momentul tau… sa lasi telefonul/calculatorul… si sa treci la treaba 🙂

Cartea despre care v-am povestit mai sus se cheama FLOW – The Psychology of Optimal Experience. Ea poate fi cumparata de aici, de pe CARTURESTI.RO (cea mai ieftina acum), ELEFANT.RO si LIBRIS.RO.


Ti-a fost de ajutor articolul de mai sus, despre ce este fericirea?
MA POTI SUSTINE cumparand carti citite de mine sau 
poti face o DONATIE pe PAYPAL aici
astfel continui sa iti ofer informatii GRATIS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *