Sari la conținut

Admitere liceu – 4 sfaturi despre cum să îți alegi liceul

madalinflorea.ro - sfaturi cum alegi liceu

Admitere liceu – 4 sfaturi pentru ales liceul potrivit se naște din conversația avută cu mama unei fete. Era foarte nesigură, pe alocuri ingrijorată, deși fata ei era abia în clasa a 7-a. Chiar și așa, în cele ce urmează vă las câteva întrebări la care ELEVUL, tânărul, ar trebui să răspundă, chiar dacă răspunsul s-ar putea să deranjeze părinții.

Ce alegem de fapt, liceul sau profilul?
Răspunsul ar trebui să fie că AMBELE.

(articol de parcurs în 6 minute)

1. Ce vis ai – ce vrei să devii într-o zi?

Pentru că daca vrei să devii medic, inginer sau avocat, atunci traseul tău de învățământ ar trebui să fie destul de clar, iar cu o simplă căutare de Google găsești profilul potrivit. Dacă nu ai încă acest vis profesional, atunci e momentul treci să cercetezi fiecare filieră și profil (uman/real/pedagogic/etc.) – CLICK.

Atenție – informează-te și despre cât de greu va fi BAC-ul la profilul respectiv (mate-info fiind în vârful piramidei), ca să știi de pe acum cât de “memorabilă” va fi clasa a 12-a (dar greul nu ar trebui să te sperie, pentru că numai după astfel de momente te descoperi, crești, te dezvolți și te pregătești pentru ce-i cu adevărat greu ulterior în viață… remember, don’t be lazy, take some risks).

În această fază contează doar să știi profilurile și cu ce se mănâncă ele. Nu ar trebui să te uiți încă dacă liceul cel mai popular din orașul tău are un anumit profil sau nu. Posibil ca încă din acest pas să începi să rezonezi cu un profil, ceea ce e în regulă, dar să fii deschis la discutat argumente pro și contra pentru fiecare.

2. Cât de bine te cunoști? Calități, defecte, pasiuni.

Poate sună ciudat sau pare ceva banal, dar cu cât încerci mai devreme să te cunoști, să te analizezi și să ajungi măcar la câteva presupuneri care ți se par corecte pe moment este un progres. Mai mult ca sigur după alte experiențe îți vei schimba sau rafina părerea, dar asta e altă discuție.

Acum da, știu, uneori e mai greu să ne dăm seama ce calități avem… sau poate că nu te pricepi deloc la partea asta de analiză interioară singur. Nu-i problemă, îți spun ce am făcut eu: am căutat pe internet toate calitățile posibile și mi-am făcut într-un jurnal o listă cu cele pe care le ating măcar oleacă (eu am făcut asta când eram deja la liceu, dar cu cât mai devreme cu atât mai bine). Roagă un prieten și poate părinții/alte rude să te ajute cu astfel de liste. Vezi ce se repetă pe aceste liste. Reia procesul pentru defecte și pasiuni.

Oare putem deja trasa câteva linii între punctele filieră, profil, calități, defecte și pasiuni?

3. Cam ce licee ai în vedere?

Procesul aici ține atât de a-ți stabili tu o notă ca obiectiv înainte de examen, să știi spre ce țintești și spre ce muncești, cât și de a vedea ce notă ai obținut și la ce licee ai putea intra în baza notelor din anii anteriori. Speranța mea este că spre cât ai țintit este foarte aproape de cât ai obținut, altfel ar trebui să fii sincer cu tine și să analizezi după ce n-a mers, ca să știi pe viitor, în special pentru BAC sau admitere la facultate. Ai grijă să faci pregătiri cu cap.

Bun, pe baza estimării sau a notei obținute, poți vedea cam la ce licee și profiluri te încadrezi. Aici ar fi foarte fain dacă mai presus de ultima medie de admitere începi să culegi mai multe informații:
1) Ce părere au elevii care învață deja acolo? Efectiv scrie-le pe Facebook și Instagram, cere păreri. E mediu competitiv? Este mediu toxic? Tu ce ai prefera? Nu uita că peste tot va fi un minus.

2) Ce oportunități oferă elevilor în afara orelor? Proiecte educaționale, Erasmus+ sau de voluntariat, eventual dacă au cluburi de dans, teatru, lingvistică. Poate au ceva concursuri de robotică sau olimpici, important e să cauți.
3) Ce profesori sunt acolo? Dacă îi cauți puțin pe internet, ce păreri găsești? Ce înțelepciune ar putea avea ei de care tu ai avea nevoie? Gândește-te dacă puteți ajunge să colaborați în liceu… câte uși ți s-ar putea deschide…

Nu-i așa ușoară decizia asta informată, este?

4. La ce capcane trebuie să fii atent?

Prin capcane mă refer să fii atent să nu te lași influențat de liceul la care merge o rudă sau cel / cea mai bună prietenă, eventual fata sau băiatul de care îți place în secret. Ai grijă să cântărești și părerea părinților, pentru că nu vrei să îi superi, dar dacă nu se aliniază perfect cu a ta explică-le plusurile și minusurile.

Gândește-te și dacă experiența din gimnaziu a fost benefică și dacă, în caz că se poate, poți sau ar trebui să rămâi la aceeași școală. Spun asta pentru că atunci când vii din afară la liceu durează puțin mai mult partea de integrare și până când și profesorii ajung să te cunoască s-ar putea să fii ascultat mai des decât cei care au fost acolo deja în gimnaziu.

Cam asta ar fi… adaugă comentarii dacă simți că mi-a scăpat ceva..

Ți-a fost de ajutor articolul despre cum îți alegi liceul?
MĂ POȚI SUSȚINE

verificând cărțile care merită,
făcând o DONAȚIE pe PAYPAL
sau
alăturându-te grupului de oportunități de călătorit,
astfel continui să îți ofer informații GRATIS.


ebook Tanarul Viitorului - madalinflorea.ro
Primește gratis ebook-ul TÂNĂRUL VIITORULUI – intră pe madalinflorea.ro și completează formularul.
capitole ebook Tanarul Viitorului - madalinflorea.ro
Voluntariatul este pentru TÂNĂRUL VIITORULUI – madalinflorea.ro

2 comentarii la „Admitere liceu – 4 sfaturi despre cum să îți alegi liceul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *