Admitere facultate – 5 sfaturi cum să alegi facultatea se naște din conversațiile avute cu mulți tineri în ultimii ani. Greutatea deciziei îi apasă, iar presiunea familiei și cunoscuților nu îi ajută, dimpotrivă. Hai să vedem câteva întrebări la care să-ți răspunzi SINGUR, sincer, deschis.
“Ce alegem de fapt, ce înveți la ore sau în afara lor?“
(articol de parcurs în 6 minute)
Răspunsul ar trebui să fie că AMBELE… sau nu?
1. De ce mergi la facultate?
Pentru că așa ți-au zis părinții? Pentru că așa trebuie, vorba din popor? Pentru că ai nevoie de o diplomă? Pentru că nu știi ce să faci altceva? Dacă mă întrebi pe mine, miza pentru care mergi la facultate este networking-ul. Este termenul ăla pretențios care se referă la cunoștințele noi (persoane) pe care ți le faci. Despre cum te va ajuta networking-ul și la note am vorbit aici.
Cum așa? Așa bine – proiectele te vor face să colaborezi cu studenți de care poate nici nu îți place la început. Vei lucra la ore târzii să te încadrezi în deadline-uri strâmte. Vei ieși în oraș cu unii când ar trebui să înveți în loc. Vei putea participa la conferințe, seminarii, training-uri de care ai auzit la profesori. Tare important este să legi și cu profesorii o relație în afara orelor. Ei îți pot oferi oportunități pe viitor de finanțare, proiecte, idei și înțelepciune.
2. Ce vis ai – ce vrei să devii într-o zi?
Pentru că daca vrei să devii medic, arhitect, polițist sau avocat, atunci traseul tău de învățământ ar trebui să fie destul de clar, iar cu o simplă căutare de Google găsești traseul potrivit. Sigur, nu va fi ușor, dar nimic nu e ușor în general (remember, don’t be lazy, take some risks). Dacă nu ai încă acest vis profesional, atunci e momentul treci să cercetezi fiecare facultate posibilă și specializările pe care le oferă (ideal din centrele mari universitare – Iași, Cluj, București).
În această fază contează doar să știi toate posibilitățile și cu ce se mănâncă ele. Nu ar trebui să te uiți încă dacă universitatea aceea mai populară are un anumit profil sau nu. Posibil ca încă din acest pas să începi să rezonezi cu un profil, ceea ce e în regulă, dar să fii deschis la discutat argumente pro și contra pentru fiecare.
ATENȚIE – să nu faci cercetarea aceasta cu o anumită facultate și specializare deja în minte, pentru că vei căuta plusurile doar la ce ai tu deja în minte, fără a cântări echilibrat avantaje și dezavantaje la fiecare.
3. Cât de bine te cunoști? Calități, defecte, pasiuni.
Poate sună ciudat sau pare ceva banal, dar cu cât încerci mai devreme să te cunoști, să te analizezi și să ajungi măcar la câteva presupuneri, care ți se par corecte pe moment, este un progres. Mai mult ca sigur după alte experiențe îți vei schimba sau rafina părerea, dar asta e altă discuție.
Acum da, știu, uneori e mai greu să ne dăm seama ce calități avem… sau poate că nu te pricepi deloc la partea asta de analiză interioară singur(ă). Nu-i problemă, îți spun ce am făcut eu: am căutat pe internet toate calitățile posibile și mi-am făcut într-un jurnal o listă cu cele pe care le ating măcar oleacă (eu am făcut asta când eram deja la liceu, dar cu cât mai devreme cu atât mai bine). Roagă un prieten și poate părinții/alte rude să te ajute cu astfel de liste. Vezi ce se repetă pe aceste liste. Reia procesul pentru defecte și pasiuni.
Oare putem deja trasa câteva linii între facultăți, specializări, defecte și pasiuni? Încearcă și testul de personalitate de pe 16 personalities.
4. Cam ce notă ai în vedere?
Procesul aici ține atât de a-ți stabili tu o notă ca obiectiv înainte de examen, să știi spre ce țintești și spre ce muncești, cât și de a vedea ce notă ai obținut și la ce facultăți ai putea intra în baza notelor din anii anteriori.
Speranța mea este că spre cât ai țintit este foarte aproape de cât ai obținut, altfel ar trebui să fii sincer cu tine și să analizezi după ce n-a mers, ca să știi pe viitor, în special pentru sesiune. Ai grijă să faci pregătiri cu cap.
Bun, pe baza estimării sau a notei obținute, poți vedea cam la ce profiluri te încadrezi. Aici ar fi foarte fain dacă mai presus de ultima medie de admitere începi să culegi mai multe informații:
1) Ce părere au studenții care învață deja acolo? Efectiv scrie-le pe Facebook și Instagram, cere păreri. E mediu competitiv? Este mediu toxic? Tu ce ai prefera? Nu uita că peste tot va fi un minus.
2) Ce oportunități oferă studenților în afara orelor? Proiecte educaționale, Erasmus+ sau de voluntariat, eventual dacă au ligă studențească, cluburi de dans, teatru, lingvistică, festivaluri. Poate au ceva concursuri de robotică sau olimpici, important e să cauți.
3) Ce profesori sunt acolo? Dacă îi cauți puțin pe internet, ce păreri găsești? Ce înțelepciune ar putea avea ei de care tu ai avea nevoie? Gândește-te dacă puteți ajunge să colaborați în afara orei… câte uși ți s-ar putea deschide…
Nu-i așa ușoară decizia asta informată, este?
5. La ce capcane trebuie să fii atent?
Prin capcane mă refer să fii atent să nu te lași influențat de facultatea la care merge o rudă sau cel / cea mai bună prietenă, eventual fata sau băiatul de care îți place în secret. Ai grijă să cântărești și părerea părinților, pentru că nu vrei să îi superi, dar dacă nu se aliniază perfect cu a ta explică-le plusurile și minusurile.
Dacă stai deja în apropierea unui centru universitar mare, nu face prostia de a merge în celălalt capăt de țară – costurile de deplasare, chirie, mâncare și alte cele sunt mari și pe cât posibil ar trebui să te ferești de ele, tocmai ca la facultate să îți rămână cât mai mult timp pentru experiențe, care îți vor permite ulterior să fii mai valoros, în sensul că vei accesa un salariu mai bun când ieși de pe banca facultății.
Cam asta ar fi… adaugă comentarii dacă simți că mi-a scăpat ceva..
Ți-a fost de ajutor articolul despre cum îți alegi liceul?
MĂ POȚI SUSȚINE
verificând cărțile care merită,
făcând o DONAȚIE pe PAYPAL sau
alăturându-te grupului de oportunități de călătorit,
astfel continui să îți ofer informații GRATIS.