Sari la conținut

Cine ma suna cel mai des? 5 sfaturi pentru invatat in sesiune

5 sfaturi pentru invatat in sesiune - madalinflorea.ro

Recunosc, ma simt putin revoltat. Am pe OLX un anunt prin care ma ofer sa meditez la mate si fizica, la nivel de gimnaziu si liceu. Am mentionat acolo ca ofer ajutor si in realizarea temelor. Zilnic, in perioada asta de sesiune, sunt sunat sa DAU EXAMENUL PENTRU ALTE PERSOANE – examene de matematica, in special. Mai mult, nu sunt numai studenti, ci sunt si persoane mai in varsta, chiar si din UK sau Suedia (dar tot romani), care cer ajutor in numele baiatului/fetei. Asa ca m-am gandit sa dau 5 sfaturi pentru invatat in sesiune, mai jos.

Totusi, sa inteleg ca asa de disperata a ajuns situatia odata cu orele online? Cautam si solutii online?

chiar mi-am spus asta dimineata, cand am fost trezit de un apel de la o doamna in mare ajutor;
desi erau niste subiecte usoare de 30 minute, i-am cerut 200 lei si nu m-a mai sunat insistent dupa.
poate s-a apucat de invatat deodata 🙂

Ce crezi ca imi spun ei, mai exact, la telefon?

Madalin, pai stai sa vezi… ca e ceva foarte usor, sigur stii sa faci – colegu’, daca era usor, de ce n-ai invatat? De ce n-ai luat notite? Ce ai facut tot semestrul? Apoi mai crezi si ca rezolvi situatia cu banii de un pet pe OLX. Nu, nu, se rezolva cu invatat si poate chiar cu 5 sfaturi de invatat in sesiune 🙂

Madalin, eu am materia asta doar un semestru si pe urma scap de ea. Sa inteleg ca de acum incolo vei studia necontenit zi si noapte, pentru ca e ceva ce te pasioneaza extrem de tare, iubesti la nebunie sa intelegi toate conceptele… doar ca sta in calea fericirii tale matematica, nu? Viitoarele materii nu o sa le abordezi cu aceeasi smecherie, de gasit solutii online, nu?

Am s-o spun clar:
un #TanarInActiune e smecher cu adevarat
cand INVATA, nu cand TRISEAZA pe internet cu ajutor 😉

obiective in viata
Gala Studentului Iesean, locul unde am fost desemnat unul dintre Studentii Anului 2019, in Iasi… nu m-am pierdut in fata multimii (parca… 😃)

Am pus mai sus o poza de la Gala Studentului Iesean, unde am fost nominalizat ca laureat al anului 2019, pentru rezultate deosebite. Mai exact? Din 25.000 de studenti (cati are UAIC-ul), am fost printre singurii 3 nominalizati. De ce?

Pentru ca, in acelasi timp in care aveam seminarii si cursuri, ca orice alt student, eram implicat extrem de tare in voluntariat (coordonand evenimente, festivaluri si chiar echipe Erasmus+ prin Europa). In acelasi timp, imi gaseam timp sa concurez si la olimpiade internationale de matematica (de unde nu m-am intors niciodata cu mana goala).

Pentru ca eu ma mobilizez cu toata fiinta inainte de un examen si trec prin materie in 1-2 zile. Cum?

De multe ori treaba asta se rezolva prin tehnica si instrumentele folosite. Da, tehnica. Asa cum dau fotbalistii cu o parte anume din picior in mingea aia sau cum da Halep intr-o anumita directie cu racheta sa castige puncte.

Eu am descoperit asta atunci cand a trebuit sa invat pentru BAC la romana. Am stat pe YouTube si, efectiv, am vazut cat mai multe tehnici posibile. Faza e ca tre sa faci si tu la fel, sa le incerci pe toate si, apoi, sa vezi care ti se potrivesc. Mai jos, am sa accentuez ce a functionat pentru mine:

1. Ia notite, constant si detaliat. Din 2 motive:

imaginile astea faine le iau de pe unsplash.com, in caz ca ai nevoie si tu

1. In timpul semestrului, profesorul este mai dragut decat ti-ai imagina. El puncteaza, acolo unde simte nevoia, anumite aspecte din materie. Ca sa explic si mai clar, el accentueaza aceste aspecte PENTRU CA STIE CA SUNT IMPORTANTE = PENTRU CA SUNT SANSE MARI SA LE DEA LA EXAMEN. Asta in caz ca nu te-ai prins pana acum.

2. Tin minte ca, in timpul unui seminar cu Andy Szekely, acesta a accentuat foarte mult ce impact are la nivelul creierului simpla actiune de a nota ceva, cu pixul in mana, pe foaia de hartie. Te scutesc eu de banutii platiti la acel seminar si de multa cercetare psihologica si neurostiintifica, asta-i adevarul. Mintea retine si foloseste mai bine informatiile respective, daca le si notezi undeva, initial.

2. Treci prin materie si schematizeaza fiecare capitol:

schematizeaza - madalinflorea.ro
schematizeaza – madalinflorea.ro

Prin lege, ei sunt obligati sa ne dea un suport de curs – ceva PPT-uri, PDF-uri, chiar si videoclipuri. Treci prin ele, cu o foaie si un pix in mana. Tine aproape si notitele, daca le ai 🙂 – de ce? Pentru ca vei putea intelege mai usor teoria, daca ai si niste tips notate de tine, de cand au fost explicate la curs.

Dupa ce ai terminat cu acest pas, ar trebui sa ai o schema mare pentru fiecare capitol, informatii cu liniuta, clasificari, formule, punctisoare, sageti, tipuri de exercitii (nu si rezolvate efectiv). Aceasta schema te va ajuta, mai tarziu, sa poti da un refresh rapid tuturor informatiilor importante. Cand va trebui sa rezolvi un exercitiu si nu stii cum, apelezi la aceasta foaie. Daca nu gasesti raspunsul in ea, stii, macar, la ce capitol sa te duci si la ce material.

3: Uneori explicatia nu este asa de clara, formal, in materiale.
De cate ori ai intrat pe YouTube sa intelegi? Eu des:

Da, printre noi, studentii la INFO, deja sunt glumite interne cu importanta indienilor in sesiune. Insa, pe bune, chiar is foarte buni la explicatii. Sigur, nu tre sa opresti la primul pe care-l gasesti.

exemple algoritmi explicati pe YouTube - madalinflorea.ro
exemple de algoritmi explicati pe YouTube – madalinflorea.ro

Incearca atat clipuri mai lungi, cat si mai scurte – clipuri cu explicatii scrise, pe tabla, sau animatii. Uneori, chiar vei gasi analogii faine – mie inca mi-a ramas si acum un algoritm explicat folosind felul in care este livrata pizza intr-un cartier, cat mai eficient.

Da, mi s-a intamplat sa gasesc si erori. Le-am dat comentarii indienilor si ei mi-au raspuns inapoi, multumind. Pana sa reusesti si tu asta, sper ca n-ai plecat si ca mai ai putin rabdare, ca sa parcurgi toate cele 5 sfaturi pentru invatat in sesiune.

4. Exerseaza. Nu considera ca informatia e in cap la tine si, ca prin magie, o sa vine din subconstient.

exerseaza - madalinflorea.ro
exerseaza – madalinflorea.ro

Prin exerseaza, ma refer sa reiei exercitiile de la seminar, cerintele sau temele facute. Cum ai putea face mai bine, acum ca stii materia succint, acele task-uri de facut?

Noteaza pe foaia ta smechera ce descoperi nou sau ce nu aveai deja acolo, sa o intregesti. Eu fac asta cu un pix cu rosu, pentru ca detaliile pe care le adaug acum sunt de mare finete, probabil cheia la exercitiile de acel tip, de la examen.

5. Exerseaza, dar pe subiecte din alti ani.

Cuvantul-cheie de aici este exerseaza. Nu doar te uita pe ele, ca sa spui: “aaaa, da’ eu stiu asta, am citit aseara, maine rup la examen.”…

Da, problema grea este sa faci rost de astfel de subiecte. Uneori, profesorii le ofera, DOAR DACA AI CURAJUL SA INTREBI SI SA CERI. Alteori, trebuie sa apelezi la studenti mai mari, care poate isi mai amintesc macar o cerinta. Cred ca faza asta se apropie cel mai mult de celebra SCOALA A VIETII. Despre ea, am scris putin, in articolul despre cum sa calatoresti fara bani.

5 sfaturi pentru invatat in sesiune
pe scurt, ele sunt:

work hard, not smart - madalinflorea.ro
5 sfaturi pentru invatat in sesiune – madalinflorea.ro
  1. IA NOTITE des in timpul semestrului.
  2. Reia materia si SCHEMATIZEAZ-O.
  3. Apeleaza la EXPLICATII VIDEO pe YouTube.
  4. EXERSEAZA, reluand cerintele de la seminarii sau temele.
  5. Fa rost de subiecte din alti ani, prin RELATIILE pe care le ai.

Ti-a fost de ajutor articolul despre 5 sfaturi pentru invatat in sesiune?
MA POTI SUSTINE 

cumparand carti citite de mine sau 
poti face o DONATIE pe PAYPAL

astfel continui sa iti ofer informatii
GRATIS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *