Sari la conținut

M-a ajutat voluntariatul să mă descopăr?

voluntariatul - madalinflorea.ro

Voluntariatul ajută la descoperit – se poate spune și așa, în cazul meu. De ce? Pentru că mediul școlar, prin cerințele lui zi de zi, nu reușește să ne ducă printr-o gamă mai largă de situații de viață. Sigur, cred cu tărie că orice materie are rolul ei, pentru că te pune în situația efectivă de a gândi și a rezolva probleme, când ai oarecum informația. Însă…

Ce faci când ai o problemă și nici informația nu o deții încă?
părerea mea, mai jos…

(articol de parcurs în 3 minute)

Ei, bine, mai întăi trebuie să dai de ea (informația),

iar voluntariatul asta face: prin simplul fapt că primești niste task-uri, de la cele mai simple (lipește un afiș, realizează un eveniment pe Facebook sau cară o masă), până la cele mai complexe (strânge bani pentru o cauză – fundraising, adună parteneri media sau scrie proiecte pentru finanțare).

În ceea ce mă privește,

m-am apucat de voluntariat când simțeam că mă plictisesc groaznic, într-o vacanță de vară. Mi-am promis că mă voi implica în orice activitate găsesc. Așa am făcut, m-am înscris direct la vreo trei festivaluri locale.

E ciudat cum poate nici nu-ți dai seama că te schimbi, că faci lucruri noi și crești. Tot atunci se întâmplase ceva nou: ieșisem la primea mea întâlnire romantică. Am vrut apoi să-mi organizez propriul eveniment, Explore Your City.

Deși aveam o echipă, am făcut totul aproape singur: am strâns sponsorizări de peste 5000 RON, 25.000 vizualizări în mediul online și mulți tineri în sala mare a Casei de Cultură a Studenților din Iași. Deși la acel moment aceste rezultate erau motiv mare de mândrie, acum că mă uit în urmă simt că altul a fost câștigul meu cel mai mare.

Mi-am dat seama ce-mi place să fac:

să vorbesc cu oameni (deși, de când mă știu, mă înroșesc de emoție când vorbesc în public), să-i invit să se alăture demersului meu, să organizez activități și să le dau tinerilor o alternativă de petrecut timpul liber. Așa că am continuat să le fac.

Am învățat să fac aceste lucruri, nu m-am născut cu ele. Mai mult, greșelile, în voluntariat, nu vor duce la concediere (cum e mai târziu la job), ci chiar sunt lecții valoroase. Este vorba de învățare experiențială, extrem de eficientă și în care eu cred mult.

Mai mult, nu reușisem niciodată, din clasa a V-a, de când eram la Național, să ajung la o olimpiadă națională…

Imediat ce am început să lucrez pe mai multe fronturi,

în clasa a XI-a (când mergeam și la arte marțiale, și la voluntariat, și la școală mențineam media generală 10.00), m-am calificat și la Olimpiada Națională de Lingvistică, de unde nu m-am întors cu mâna goală.

Oricum, ca de obicei, țintisem extrem de sus – voiam să mă calific de acolo și la internațională, dar n-am reușit, ceea ce m-a întristat pe moment, însă viața are un fel de a-ți arăta, mai târziu, că eforturile merită, așa că am ajuns olimpic internațional la matematică, la facultate.

Voluntariatul m-a ajutat să descopăr un simplu fapt,

acela că pot, dacă îmi propun și depun tot efortul posibil. Voluntariatul nu este teorie, ci este practică. Este vorba despre a învăța, punând osul la treabă. Mai mult, am realizat un videoclip scurt pe YouTube, cu un lucrător de tineret – vezi aici Ce este voluntariatul?.

Ți-a fost de ajutor articolul despre voluntariat?
MĂ POȚI SUSȚINE

verificând cărțile care merită,
făcând o DONAȚIE pe PAYPAL
sau
alăturându-te grupului de oportunități de călătorit,
astfel continui să îți ofer informații GRATIS.


ebook Tanarul Viitorului - madalinflorea.ro
Primește gratis ebook-ul TÂNĂRUL VIITORULUI – intră pe madalinflorea.ro
capitole ebook Tanarul Viitorului - madalinflorea.ro
Voluntariatul este pentru TÂNĂRUL VIITORULUI – madalinflorea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *