Fă meditații cu cap – e chestia pe care o reamintesc destul de des elevilor pe care eu îi ajut la matematică, fizică și cred că pe viitor și la informatică. La ce mă refer mai exact? Consider că meditațiile pot fi extrem de eficiente, dacă sunt făcute în felul următor…
Stai până la final, când o să-ți ofer și un sfat bonus, care a mers la mine.
(articol de parcurs în 3 minute)
bun, hai să vedem…
1. La ce nivel ești acum?

Ți-ai ales prioritățile (mate, info, bio, canto, pian, care or fi ele), dar trebuie să pornești cu o evaluare proprie sau cu ajutor despre nivelul la care ești acum. Așa cum la materiile pentru BAC nivelul îl afli prin simularea de examen.
Tot în acest stadiu evaluezi câte surse de informații ai la îndemână. Mai exact, dacă ai cărți suport de pe care să înveți, manuale cu exerciții, ghiduri sau cursuri înregistrate, eventual notițe luate, dacă ar fi să vorbim de școală. Despre importanța notițelor am pomenit și aici – 5 sfaturi pentru învățat.
2. Poți porni la drum individual?

Dacă la punctul anterior am stabilit că ai surse de informații la îndemână, pornește la drum și muncește individual, începând să înțelegi bazele, pas cu pas. Dacă nu le ai, atunci poate ar fi bine să faci acest plan alături de viitorul îndrumător de la meditații, așa cum fac și eu cu elevii mei.
Pentru materiile de la școală, elevii sau studenții nu iau notițe la ore, deci nici nu prea au surse la îndemână. Din acest motiv, mereu recomand să îți cumperi un abonament pe o platforma care are explicată toată materia, de exemplu: profesorultau.ro, pentru matematica de BAC / lectii-virtuale.ro, fizică de BAC. Astfel, poți accesa când vrei, ce vrei, cât vrei, fără a fi constrâns de cât timp îți ia să înțelegi.
Nu te poți mobiliza să începi individual, singur, acasă, să înveți? Analizează foarte bine motivele… poate mediul este de vină (ai prea multe distrageri pe birou sau în cameră), poate nici ce ai ales să faci nu te atrage foarte tare / nu te duce spre ce îți dorești în viață / nu știi ce îți place (cazuri în care voluntariatul sau călătoritul fără mulți bani pe mine m-au ajutat) sau poate că nu știi ce stil de învățare ai (ca să descoperi, sunt teste pe internet).
Dacă disciplina de a te apuca și apoi a face respectiva acțiune consecvent lipsește, pe mine m-au ajutat atât cartea recomandată aici, mai jos despre obiceiuri, cât și faptul că mi-am asumat responsabilitatea, punând singur presiune pe mine (ori m-am înscris la ceva de unde nu mai puteam da înapoi, ori am plătit abonamentul la blog și trebuia să încep să învăț cum să-l fac… din astea).
3. Ce trebuie reținut și ce nu ai înțeles deloc?

Orice idee, formulă importantă, tip de exercițiu + rezolvarea la el sau alte învățăminte ar trebui notate (ideal, cu pixul în mână, pe foaie), tocmai pentru a-ți face propriul ghid cu scurtături spre succes. Din experiență am observat că foile mele cu astfel de notițe doar eu le înțeleg… deci apelează la desene, scheme, culori, cadrane, semne de exclamare, orice face notițele mai atractive și ușor de reînțeles pe viitor.
Curios că n-am menționat deloc meditațiile până acum, nu? Acum apare și rolul lor. Te întrebam aici despre acele lucruri pe care nu le înțelegi în munca ta individuală de învățare. Ele trebuie, la fel, notate într-un loc separat… atât chestiuni de teorie, cât și de aplicarea lor în exerciții… și când aceste întrebări fără răspuns se adună, atunci apare necesitatea meditațiilor/pregătirilor.
Nu numai că salvezi bani aruncați pe pregătiri, dar faci meditațiile efectiv doar când și dacă este nevoie. Practic, pregătirea cu îndrumător este pentru a verifica progresul (nu „staționarea”) și a acoperi locurile cu neînțelegeri. Pentru verificat progresul poți fi creativ și căuta pe internet soluții.

BONUS: elevii împinși de la spate de părinți / cei care lucrează doar de rușinea celui de la meditații.
Dacă maică-ta te-a obligat să faci pregătire la ceva, cum am mai pățit să am și eu elevi, atunci ajută mult să legi o prieteni cu cel/cea de la meditații. Spre exemplu, cu un elev de la București, ajung de multe ori să vorbim despre pasiunile lui legate de e-racing, iar eu încerc să vin cu exemple la fizică din cursele cu mașini.
Iar dacă nu te poți mobiliza decât de rușinea celui de la meditații, poate ar trebui să începi să îți plătești din banii tăi de buzunar pregătirile și să simți „durerea” când pleacă banii adunați cu greu. Astfel, ai să începi să apreciezi mai mult ora aceea de pregătire și să lucrezi mai serios acasă, pentru a nu plăti pentru lucruri pe care le poți învăța și tu pe cont propriu.
Dacă vrei să lucrăm împreună sau îți pot oferi un sfat, scrie-mi pe Insta.

Ți-a fost de ajutor articolul despre fă meditații cu cap?
MĂ POȚI SUSȚINE
cumpărând cărți care merită,
poți face o DONAȚIE pe PAYPAL sau
alăturându-te grupului de oportunități de călătorit,
astfel continui să îți ofer informații GRATIS.