De ce să aplici la orice oportunitate și să ai un CV făcut – despre asta am discutat recent la o ședință cu voluntarii din Asociația Moldavia și Clubul Fabrica de Voluntari, organizații în care îmi petrec majoritatea timpului în Iași. Era vorba de proiecte Erasmus+ și despre cum pot beneficia și ei de ele… așa că le-am punctat această idee.
Păi, cum, eu vreau să fiu influencer, vlogger, freelancer… să pierd timp cu altceva?
citește până la capăt, ca să afli:

1. Care-i treaba cu oportunitățile?
Ideea aici e simplă: dacă ai telefon și internet, e imposibil să nu dai peste activități productive și de impact în care te poți implica – cercuri de fotografie sau dans, organizații unde poți face voluntariat, festivaluri unde poți ocupa o poziție, tabere unde te poți angaja vara, training-uri naționale și internaționale și tot așa.
Personal, în cls. a 11-a, vara, când chiar mă plictiseam în casă… am luat decizia de a mă implica în orice găsesc. Am dat peste un festival de folclor unde am fost voluntar, apoi oamenii pe care i-am cunoscut acolo mi-au recomandat un festival de muzică din Iași. Ulterior am dat peste oameni faini, din asociația ce finanța evenimentul… iar câțiva ani mai târziu sunt președintele acestei asociații.
Experiența acumulată acolo am folosit-o în relația cu profesorii, reușind să am cu ei proiecte caritabile sau educaționale, unele plătite drept consultant, în liceu și facultate. Astfel, am început să am ce pune în CV – adeverințe, diplome de participare, certificate de competențe… în același timp cu participarea la diverse competiții școlare.

2. Ce faci la o eventuală selecție?
În 8 din 10 cazuri, va trebui să aplici la aceste oportunități cu un CV. Acum vine greutatea – nu ai un CV făcut, așa-i? Personal, prima dată a trebuit să fac unul prin liceu. Îmi trebuia la școală pentru un Erasmus+, la care nu am intrat. Ulterior, în vara aceea, am aplicat la BCR la un internship pentru tineri. Nici acolo nu am intrat.
Și acum poate o să credeți că mi-am pierdut timpul aplicând. Nici gând. Trecând prin activitățile astea, mi-am dat seama de 3 lucruri importante:
– nu prea am ce pune în CV… de asta am început să aplic peste tot, poate intram undeva;
– ulterior, treceam cu vederea realizările mele și nu le valorificam destul încât să le pun în CV;
– când aplici din nou, la altceva… ai CV-ul anterior pe care doar îl îmbunătățești câte puțin.

Dacă ești selectat, bine…. dacă nu, iarăși bine.
– ești selectat? Bun, vei avea ce pune la CV, un nou rând, un nou certificat, iar pe viitor vei putea aplica la acel job la care visezi, fără a avea emoții la interviu, pentru că te diferențiezi de orice alt candidat.
– nu ești selectat? Nicio problemă, acum ai CV-ul puțintel mai bun. Alte câteva îmbunătățiri din astea și cândva… vei fi admis chiar peste tot 🙂

Ți-a fost de ajutor articolul despre de ce să aplici la orice oportunitate?
MĂ POȚI SUSȚINE
cumărând cărți citite de mine sau
poți face o DONAȚIE pe PAYPAL –
astfel continui să îți ofer informații GRATIS.