Sari la conținut

Ce am văzut în Olanda ca #AmbasadorErasmus?

ce am vazut in olanda ca #ambasadorerasmus

Ce am văzut în Olanda ca #AmbasadorErasmus? – păi ar fi multe de spus. Deși am fost acolo la un training de doar 5 zile, am reușit să mai stau puțin în plus ca să vad ce oferă orașele lor… trebuie să spun că a fost o experiență memorabilă și recomand tuturor să o încerce.

Ce poate fi diferit, tot un drum, o casă, un om sunt și acolo, nu?
da, dar nu e doar asta…

(articol de parcurs în 5 minute)

1. Oamenii se salută, chiar dacă nu se cunosc.

Eram în Amersfoort, pe străzile acestui oraș medieval mic și cochet. În cartierul central nu aveau acces mașinile, doar bicicletele… și credeți-mă, n-am mai văzut în viața mea atât de multe familii, tătici, mămici, copii, fiecare cu bicicleta lui. Dacă era copilul prea mic, fără probleme, stătea lejer într-un ataș la bicicletă.

Însă, mai presus de asta, ce m-a uimit a fost că oamenii se salutau pe străzile lăturalnice ale orașului, chiar dacă nu se cunoșteau… și mi s-a întâmplat. Mi-au direcționat câțiva un “Oiiiii” accentuat de mi-am dat seama imediat că era pentru mine și am dat din cap înapoi.

Amersfoort, Olanda #AmbasadorErasmus

2. Au încredere reciprocă. Formează comunități.

Poate sună ciudat sau pare ceva banal, dar acolo casele și blocurile nu au garduri de jur împrejur. Cam departe de ideea românească de a construi gardul cât casa, betonat, armat, pietrificat, astfel încăt să nu vadă vecinii ce faci tu, nu?

Culmea, nu e vorba doar de garduri, inclusiv la ferestre, în cartierele prin care am trecut (din Amsterdam, Amersfoort sau ce am mai văzut din tren), olandezii nu își ascund fiecare centimentru din casă cu jaluzele, draperii, obloane sau alte minuni. Seara când veneam la cazare din oraș puteam efectiv să vad pe geam cum ei iau cina, se uită la televizor, citesc, ascultă muzică sau petrec timp împreună.

Când încrederea este la un așa nivel, e normal că și criminalitatea scade. Însă, probabil ca să ajungem și noi acolo ar trebui să ne ridicăm nivelul de trai astfel încât să nu mai fie nevoită majoritatea românilor să mai facă o combinație, să mai promită câte ceva, să mai vândă lucruri pe sub mână, astfel încât gardul să se justifice. Însă, pentru acel nivel de trai, totul pornește de la educație.

Ce am vazut în Olanda, ca #AmbasadorErasmus?

3. E cool ca tinerii să facă ceva în afara școlii.

La final de training în Olanda, mă bucur că am văzut un model care funcționează la alții – #AmbasadorErasmus.

Cum ar fi dacă tinerii ar putea face parte din cluburi de tineret, cu spații doar pentru ei, unde pot lucra, mânca sau se pot distra? Nu doar că dezvoltă relații cu ceilalți, dar un lucrător de tineret îi poate ghida în a scrie ei înșiși un proiect Erasmus+ de tip schimb de tineri și nu numai.

Dacă este aprobat, tinerii internaționali care vin să-i vadă ar putea lua cina cu familiile lor, ar putea sta în casele lor, iar întreaga comunitate ar putea crește inclusiv turistic pe viitor, oferind experiențe noi și diferite vizitatorilor. Oare ar funcționa și la mine la Iași sau măcar în împrejurimi?

Model YOUTH CLUB #AmbasadorErasmus

Ți-a fost de ajutor articolul despre ce am văzut în Olanda ca #AmbasadorErasmus?
MĂ POȚI SUSȚINE

verificând cărțile care merită,
făcând o DONAȚIE pe PAYPAL
sau
alăturându-te grupului de oportunități de călătorit,
astfel continui să îți ofer informații GRATIS.


Primește gratis ebook-ul TÂNĂRUL VIITORULUI – intră pe madalinflorea.ro și completează formularul.
Voluntariatul este pentru TÂNĂRUL VIITORULUI – madalinflorea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version